چگونه از پوست لب هایمان مراقبت کنیم؟

بادهای سرد پاییزی و آلودگی هوا دست به دست هم می‌دهند تا تمام رطوبت پوست را بیرون بکشند و پوستی خشک و چروکیده بر جای بگذارند. لب‌ها هم به عنوان یکی از حساس‌ ترین قسمت‌ های بدن بی‌ نصیب نیستند زیرا بیشتر از هر موقع سال پوسته پوسته و خشک می‌شوند البته در خشکی لب‌ها خود ما هم بی‌تقصیر نیستیم چرا که بسیاری از عادت‌ های ما علت خشکی، سوزش و حتی دردناکی لب‌هاست.

با شناسایی این عادت‌ ها می‌توانید تا حد زیادی از این خشکی بیش از اندازه جلوگیری کنید، از طرف دیگر درمان‌ هایی وجود دارد که می‌تواند این خشکی را کاهش دهد. در اینجا سعی کرده‌ایم تمام علت‌ ها و درمان‌ ها را یک‌جا برای شما جمع کنیم تا بتوانید بر این مشکل آزار دهنده غلبه کنید.

چـرا لـب‌ ها حـساس‌ ترند؟

پوست بدن به طور کل از ۳ لایه تشکیل شده است؛ اپیدرم یا لایه بالایی پوست، درم یا لایه میانی پوست و هیپودرم یا لایه پایینی پوست. ضخامت لایه بالایی یا اپیدرم در ناحیه ی لب‌ها بسیار کم و نازک بوده و در برخی اشخاص نیز کلا این لایه وجود ندارد. به همین دلیل لب‌ها مستعد آسیب دیدن و از دست دادن حرارت سطحی هستند. رنگ سرخ لب‌ها مربوط به شبکه عروقی گسترده‌ای است که در این ناحیه وجود دارد. لب‌ها فاقد رنگدانه ملانین هستند که به طور طبیعی در پوست سایر مناطق بدن وجود دارد و به همین دلیل در قبال تماس با نور خورشید و آسیب‌های ناشی از اشعه ماورای‌ بنفش موجود در آن بسیار بی‌دفاع و حساس هستند و به سادگی می‌سوزند.

 

۱ – مراقبت شبانه

هر شب قبل از خواب با دقت مقداری کرم مرطوب کننده که از کیفیت آن به خوبی آگاهی دارید روی لب بزنید. این کار ظاهر لب ها را کاملا نسبت به قبل تغییر خواهد داد. پوست لب به رطوبت کافی نیاز دارد. استفاده از این کرم های مرطوب کننده موجب برجستگی بیشتر و کاهش تعداد چین و چروک ها و خط های لب می شود. دقت داشته باشید که لایه کرمی که روی لب می زنید باید خیلی نازک باشد، نیازی نیست که کرم را به مقدار زیاد روی لب ها بزنید.

۲ – مراقبت روزانه

روزها ضمن استفاده از کرمی مرطوب کننده از یک کرم ضدآفتاب نیز روی لب هایتان استفاده کنید. نور آفتاب فقط موجب پیر شدن پوست صورت نمی شود بلکه پوست لب را نیز پیر می کند. SPF کرم ضدآفتاب را با توجه به نور خورشید انتخاب کنید. در تابستان بهتر است از ضدآفتاب هایی با SPF بالا استفاده کنید. اگر از رژ لبی استفاده می کنید که پوست لب را به خوبی می پوشاند نیازی نیست که از کرم های ضدآفتاب استفاده کنید، اما فراموش نکنید که هر چند ساعت یک بار رژ را تجدید کنید تا پوست لب در معرض نور آفتاب قرار نگیرد.

۳ – کندن پوسته های مرده لب

حتی اگر بهترین و زیباترین رژ لب را داشته باشید، لب های پوسته پوسته شده این زیبایی را نشان نمی دهند. پوست لب نرم و صاف زیبایی رژ را نمایان می کند. این پوسته ها را به آرامی از روی لب ها بکنید به گونه ای که پوست زنده لب آسیبی نبیند.

از روش قدیمی کندن پوسته ها با مسواک هرگز استفاده نکنید. این کار به پوست لب آسیب می رساند و به علاوه همه پوست های مرده را از بین نمی برد. بهترین روش برای کندن پوست های مرده استفاده از مخلوط شکر با روغن زیتون است: مخلوط را به مدت ۱ دقیقه روی پوست لب قرار دهید. پوسته ها به راحتی کنده می شوند.

۴ – عادات بد را کنار بگذارید

هرگز از زبانتان برای مرطوب کردن لب ها استفاده نکنید. این عادت سبب خشک شدن بیشتر لب به خصوص در هوای سرد می شود.

با استفاده از رژ لب و برق لب دیگر نیازی به مرطوب کردن لب ها نیست. هنگامی که روی لب هیچ آرایشی نباشد شما ناخودآگاه مجبور می شوید با زبان، لب هایتان را مرطوب کنید.

لب اشخاص سیگاری نیز بعد از چند سال سیگار کشیدن چین و چروک بسیاری پیدا می کند. بهتر است که سیگار کشیدن را ترک و یا حداقل کاهش دهید، اگر این امکان برایتان وجود ندارد سعی کنید هنگام سیگار کشیدن لب ها را بیش از حد جمع نکنید.

۵ – استفاده از محصولات آرایشی مرطوب کننده

بیشتر رژ لب ها موجب خشک شدن پوست لب می شوند. از محصولات آرایشی دارای خاصیت مرطوب کنندگی استفاده کنید. برق لب خاصیت مرطوب کنندگی بیشتری دارد در نتیجه روی رژ لبتان از برق لب استفاده کنید.

۶ – محافظت در برابر نور آفتاب

لب یکی از محدوده هایی است که معمولا هنگام محافظت در برابر نور آفتاب نادیده گرفته می‌شود. در حالی که محافظت از آن خیلی هم اهمیت دارد. محصولات فراوان و متنوعی برای محافظت از لب در برابر نور آفتاب وجود دارد. یکی از آن‌ها را تهیه کرده و استفاده ی منظم از آنرا فراموش نکنید.

۷ – کم آب شدن بدن

یکی از علامت‌های کم شدن آب بدن، خشکی لب است. در کسانی‌که گرما زده شده‌اند یا به‌علت اسهال آب زیادی از دست داده‌اند، با مشاهده شدت خشکی لب می‌توان پی به شدت این کمبود آب برد.

۸ – کمبود ویتامین‌های آ ، ب ، ث و ….

کمبود بعضی از ویتامین‌ها مانند آ، ب ، ث و املاحی مانند آهن و روی هم می‌تواند باعث خشکی، پوسته شدن و به‌خصوص ترک خوردن گوشه لب شود. بدیهی است وقتی تغذیه‌ای سالم و کامل دارید، این مسئله نمی‌تواند علت خشکی لب شما باشد.

۹ – حساس به آرایش

استفاده مکرر از صابون و مواد شیمیایی دیگر مثل محصولات آرایشی غیر استاندارد و رژ لب‌ می‌تواند موجب حساسیت پوست لب ‌شود. البته پوسته شدن لب در بیماری‌هایی مانند حساسیت و اگزما شایع‌ تر است و می‌تواند حتی به علت تماس موادی نظیر لیمو ترش و پرتقال به وجود آید. بهتر است مراقب حجم دهنده‌های لب باشید چون در آنها اغلب موادی به‌کار رفته که عمدا باعث تحریک و التهاب لب شده و آن‌را بزرگتر و پرتر نشان می‌دهد.

۱۰ – ترش و سوزان

غذاهای ترش و مرکبات که اسیدی هستند ممکن است باعث تحریک لب و خشکی و ترک آن شوند. در این حالت سوزش لب هم ایجاد می‌شود. علاوه بر این برشی از پوست انبه هم حاوی ماده‌ای به نام توکسیکودندرون است که در سم گیاه پاپیتال هم وجود دارد و ممکن است به لب آسیب برساند. در ضمن افرادی که به آجیل حساسیت دارند، باید مراقب محصولات بهداشتی آرایشی که در ترکیبشان از دانه‌های روغنی، بادام و … استفاده شده، باشند.

برگشت به بالا